Останнім часом профорієнтація постійно на слуху. Якщо ви батьки старшокласника, ви точно зустрічали, і неодноразово, цей термін, бачили рекламу в своїх соціальних мережах, можливо, навіть цікавилися самостійно. Але що таке тест на профорієнтацію, чи потрібен він в принципі й кому?

Так, старшокласнику зараз складно визначитися з вибором професії. Світ змінюється з такою швидкістю, що голова йде обертом. Можна провчитися чотири роки на бакалавра і після закінчення зрозуміти, що твоя професія безнадійно застаріла. Але і тест на профорієнтацію в такому випадку не панацея. Адже він теж в першу чергу видає результат, актуальний на сьогоднішній день. А в деяких школах досі використовують тести ще 90-х років минулого століття, а то і більш застарілі. Весело дізнатися в XXI столітті, що дитині ідеально підходить професія бібліотекаря?

Є сучасніші і більш серйозні тести тривалістю більше 2-3 годин, з обширним результатом, який враховує тип особистості, здібності, нахили і т.д. Але проходити такий тест до 16 років немає сенсу, тому що деякі терміни дитина може навіть і не зрозуміти. Він також не може гарантувати 100% точність. Чому? Уявіть, що вам потрібно три години відповідати на різні запитання, вибирати один варіант відповіді з декількох. Мозок за цей час втомлюється навіть у дорослого і починаєш відповідати невпопад. Що вже говорити про більш непосидючого підлітка? При цьому іноді бажано знати вже в 7-8 класі, куди будете вступати, адже якщо майбутній ВНЗ і спеціальність дуже популярні, то готуватися потрібно заздалегідь.

Як бути в такому випадку? Як вибрати професію після школи так, щоб всім було добре – і батькам, і студенту?

  1. Проаналізуйте зі своїм абітурієнтом разом, що йому краще дається в навчанні: точні або гуманітарні науки?
  2. Обговоріть, що подобається і не подобається робити. При цьому будьте максимально чуйними, не варто відразу сприймати в штики, якщо ваші син або дочка хочуть займатися чимось, що вам здається мало перспективним або низькооплачуваним. Завжди можна знайти компроміс. Але якщо відразу почати критикувати, дитина просто закриється в собі і потім буде складно її розговорити навіть професійному психологу.
  3. Так, зверніться до психолога. І краще не до шкільного. Хай вибачать нас шкільні психологи, але найчастіше це не найкращий варіант. Подивіться в інтернеті, почитайте відгуки. Ми також співпрацюємо з декількома хорошими фахівцями, яких можемо рекомендувати нашим студентам. Психолог допомагає виявити саме той потенціал дитини, на який потрібно орієнтуватися при виборі спеціальності.
  4. Подивіться, які професії актуальні сьогодні і, скоріше за все, будуть актуальні в майбутньому. Професії якої сфери завжди будуть мати попит на ринку праці, наприклад, роботобудування або медицина. Зіставте з тим, що подобається робити і до чого є схильність. (Див. статтю про ТОП-10 спеціальностей майбутнього).
  5. Спробуйте професію на смак. Припустимо, ви вирішили, що хочете вивчати економіку. Детально дізнайтесь, що саме має на увазі ця спеціальність. Пройдіться по сайтах пошуку роботи. Почитайте вимоги до співробітників. Знайдіть на сайті університету предмети, які будуть вивчатися на цій спеціальності. Можливо, вам більше підійде прикладної бізнес, ніж теоретична економіка? В ідеалі, спробувати знайти на літо стажування в компанії, де є такі посади, хоча б кур’єром, щоб подивитися на роботу зсередини. Дуже часто компанія не проти безкоштовної робочої сили, особливо, якщо прямо сказати, навіщо вам це потрібно.
  6. Якщо ви плануєте навчання за кордоном, дивіться ще й на особливості конкретної країни, де хочете навчатися. Там може бути високий попит на зовсім інші професії, ніж в Україні. Можливо, навіть такі, про яких ми мало знаємо, як, наприклад, інтерактивний дизайн. Або навпаки, про які ми навіть не подумали б, наприклад, бджільництво.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що тест на профорієнтацію, яким би він не був популярним, не завжди потрібен. А ось вивчення ринку праці, ознайомлення з майбутньою професією, підбір програми, яка не тільки підходить, але ще і буде в майбутньому приносити задоволення і стабільний дохід — це головне при виборі майбутньої спеціальності.

    Отримайте безкоштовну консультацію
    Наш менеджер з радістю відповість на всі Ваші запитання!
    Show Buttons
    Share On Facebook
    Share On Twitter
    Share On Linkedin
    Hide Buttons