Ми звикли, що після 11 класу вступаємо на перший курс українського університету, вчимося там 4 роки, щоб отримати ступінь бакалавра, а потім ще півтора-два роки до ступеню магістра. Або ж після 9 класу йдемо в коледж (хоча у нас коледж — це тільки назва, по суті своїй він нічим не відрізняється від профтехучилищ старих часів), отримуємо молодшого спеціаліста, і з цим дипломом при бажанні можемо продовжити навчання на бакалавраті.

І чомусь у нашій країні побутує така думка, що бакалаврат без магістратури — це незакінчена вища освіта. Напевно, вона сформувалася через поступовий перехід на міжнародну систему освіти, коли з’явився бакалаврат, проте спеціаліст поки нікуди не подівся, та ще й вимагає додаткового року навчання після бакалавра. Все не так: бакалаврат — це цілком собі закінчена вища освіта. Цікаво, що за кордоном дуже незначна кількість випускників шкіл обирають навчання в університеті для отримання академічного ступеню і цілком задовольняються одно-двох річними програмами, які дозволяють освоїти будь-яку професію, не заглиблюючись у теорію.

Сьогодні ми поговоримо про різні варіанти програм, доступних нашим абітурієнтам у різних країнах, і про їх тривалість.

США і Канада

У ці країни абітурієнти можуть вступати одразу після 11 класу української школи. Варіанти програм:

  • 2 або 3 роки коледжу. При цьому американський і канадський коледжі трохи відрізняються. Дуже часто в США 2-річний муніципальний коледж стає сходинкою для подальшого переходу на третій курс бакалаврату університету, це дешевше і більше шансів адаптуватися. І навіть є можливість вступити після 10 класу нашої школи, вигравши, таким чином рік навчання і отримавши американський диплом про середню освіту. Але можна і просто, провчившись 2 роки, отримати так званий Associate Degree, щось на зразок нашого диплому молодшого спеціаліста. У той час, як канадський коледж уже сам по собі є достатньою освітою, щоб знайти непогану роботу. А 3-річний диплом прирівнюється до бакалаврату при подачі документів на дозвіл на проживання.
  • 4 роки бакалаврату. Диплом бакалавра можна отримати як в деяких коледжах, так і в університетах. У коледжі зазвичай більш прикладна освіта.

Великобританія

Тут до університету вступають тільки ті студенти, які після отримання сертифікату про середню освіту (11 років GCSE) провчилися ще два роки на програмі A-level. Тому відразу після школи ми не можемо вступати на перший курс. Ми можемо або пройти після 11 класу спеціальну програму підготовки Foundation, або ж після 10-11 класу вступити на програму A-level і провчитися 2 роки. Ще один варіант – після 1-2 років українського університету, але шансів вступити на перший курс у цьому випадку зовсім небагато. Для вступу на медицину або до дуже рейтингових університетів, таких як Оксфорд або Кембридж, обов’язково пройти A-level або IB Diploma (міжнародна програма 2 останніх років школи, ще складніша, ніж A-level) та ще й з додатковою підготовкою.

Зате навчання на самому бакалавраті триває 3 роки!

Нідерланди

Тут є два типи університетів – прикладні та класичні.

  • Прикладні: вступаємо після 11 класу, вчимося 4 роки.
  • Класичні: вступаємо тільки після програми підготовки Foundation або 1-2 курсів українського університету. Можна також 1 рік провчитися у прикладному і потім вступати на 1 курс класичного університету.

Бакалаврат в таких вузах триває 3 роки. Варто зауважити, що після 1-2 років українського університету вступити дуже складно, тому що всі класичні університети Нідерландів входять до ТОП-200 світу.

Німеччина, Франція, Швейцарія

Більшість розвинених країн Європи не приймають наших студентів відразу після 11 класу, тому що навчання у школі в них триває 13 років. Можливо, коли у нас будуть закінчувати школу після 12 класів, ситуація зміниться. І бакалаврат, відповідно, всюди – 3-х річний, рідше 3,5 року, крім деяких спеціальностей, таких як медицина або право. Тут потрібно вчитися 5-6 років. У Німеччині, для того, щоб зрівняти розрив між освітою їхньої і нашої школи, існують штудіенколлеги, як державні безкоштовні, так і приватні. Навчання в них триває рік. Або ж можна вступити після 1 курсу українського вишу. У Франції є програми підготовки при приватних університетах, або ж, якщо націлені на цю країну, краще відразу вступати після 10 класу до їх школи, щоб отримати диплом про середню освіту. Звичайно, також можна вступати після 1-2 років українського університету.

Те ж саме актуально і для Швейцарії.

Виняток – приватні університети. Багато з них приймають абітурієнтів відразу на 1 курс, і бакалаврат все одно залишається 3-річним.

Австрія

Бакалаврат триває 3 роки, якщо дитина вже є 18-и річною після 11 класу, тоді можна вступати одразу на 1 курс.

Чехія

Бакалаврат триває 3 роки, для вступу потрібно пройти нострифікацію –тобто, порівняти наші години навчання і чеські: якщо годин не вистачає (а їх реально не вистачає, чехи вчаться в школі 13 років), то необхідно здати академрізницю. Тому ми рекомендуємо проходити підготовку до вступу в Чехії, зазвичай 1 рік, щоб і години скоротити, і до здачі іспиту підготуватися.

Польща

Бакалаврат триває 3 роки, вступати можна відразу після 11 класу, студентів їм зараз дуже не вистачає, оскільки місцеві їдуть в інші країни, тому вони готові брати всіх, ще й давати стипендію.

Країни Балтії

Вступати можна після 11 класу, бакалаврат триває 3 роки. Нюанс в Естонії – багато вузів не приймають абітурієнтів до 18 років.

Магістратура.

У всіх країнах стандартно магістратура триває 1,5 – 2 роки. Тільки програма МВА (Master of Business Administration) і деякі програми у Великобританії можуть бути тривалістю 12 місяців.

Для вступу часто, крім диплому бакалавра, потрібен ще досвід роботи від 2 років, якщо програма прикладна, або ж потрібна наявність публікацій та наукових робіт, якщо програма дослідницька.

Окремо варто ще зупинитися на медицині та юриспруденції. Ці спеціальності вимагають більш ретельної підготовки, тому, як уже згадувалося вище, їх тривалість зазвичай становить 5-6 років в Європі. А ось в США і Канаді взагалі такого бакалавра немає. Потрібно провчитися 4 роки на суміжній спеціальності, потім здати спеціальний тест і тільки після цього вступати до школи медицини або школи права. І вчитися ще 4-5 років на юриста (JD) або 5-6 на медицині (MD).

Є країни, про які Ви хочете дізнатися докладніше, але ми про них не написали? Ми вибрали тільки найбільш популярні серед українських абітурієнтів напрямки. Телефонуйте нам і наші експерти обов’язково проконсультують Вас з усіх питань.

    Отримайте безкоштовну консультацію
    Наш менеджер з радістю відповість на всі Ваші запитання!