Дуже хочете в Європу? Вища освіта в Німеччині — найдоступніший спосіб втілити цю мрію в життя. Бажаєте дізнатися чому? Читайте далі.

У Німеччині можна вступити на безкоштовні програми в державних університетах. Правда, для цього необхідно володіти німецькою мовою на рівні не нижче В2 (безкоштовне навчання в Німеччині доступне тільки німецькою мовою, хоча є гранти і на англомовні програми), а також мати хорошу успішність зі шкільних предметів. Оскільки німці навчаються в школі 12 років (а не 11, як в Україні), українським школярам потрібно наздогнати 1 рік різниці в системах освіти. Саме тому є 3 варіанти вступу до німецького вузу:

  1. Після штудієнколлегу. Це щось на зразок центру довузівської підготовки. Навчання тут — найоптимальніший варіант гарантованого вступу до німецького вузу. До штудієнколлегу при державному вузі можна вступити відразу після школи зі знанням німецької не нижче В1. Завдяки цій річній програмі, студенти можуть значно підтягнути академічну німецьку і підготуватися до навчання у вищому навчальному закладі з кількох предметів майбутньої спеціальності.
  2. Безпосередньо до університету. Щоб відразу почати навчання в німецькому університеті без підготовчих програм, потрібно закінчити 1 рік навчання в українському вузі за схожою або ідентичною спеціальністю. При цьому, німецьку мову потрібно знати на рівні С1.
  3. Після мовних курсів. Так-так, це теж один із варіантів. Багато мовних шкіл в Німеччині є партнерами вузів, а це означає, що успішно закінчивши 9-місячний курс в подібній школі, можна розраховувати на умовне зарахування до університету. Правда, такий варіант обійдеться Вам набагато дорожче, адже доведеться платити і за курс, і за проживання, і за харчування і т.д. майже цілий рік.

Збір документів для вступу — це трудомісткий процес, адже німці дуже скрупульозні в цьому плані. Все повинно бути оформлено бездоганно і подано строго в дедлайн. Вимоги до вступу потрібно звіряти з кожним вузом окремо. Хоча існують і загальні стандарти.

Набір відбувається 2 рази на рік:

  • 15 квітня – 15 липня подаються документи на зимовий семестр
  • 15 жовтня – 15 січня  на літній семестр.

Документи, необхідні для вступу:

  1. Атестат про закінчену середню освіту + здати німецький іспит «Feststellungsprüfung» (на бакалаврат).
  2. Диплом бакалавра (на магістратуру)
  3. Сертифікат, який підтверджує знання мови
  4. Мотиваційний і рекомендаційний листи (на магістратуру)
  5. Набір аплікаційних документів

Крім цього, для отримання студентської візи, Вам знадобиться:

  • Повідомлення про зарахування до німецького вузу або про подачу документів на зарахування
  • Підтвердження фінансування навчання (абітурієнту потрібно відкрити спеціальний блокований рахунок, де має бути 10236 євро на рік, і з якого можна знімати тільки певну суму на місяць — витрати на проживання, харчування, транспорт і т.д.)
  • Підтвердження наявності медичної страховки

Студентська віза дозволяє студентам суміщати навчання з роботою: працювати можна максимум 120 повних днів або 240 неповних днів у році. Робота знайдеться як при організаціях університету, так і поза університетом (кафе, ресторани, бебісіттінг і т.д.).

Перспективи навчання в Німеччині пріоритетно полягають в тому, що після закінчення бакалаврату студенту дається 1 рік на пошук роботи. Відповідно, після навчання у вузі можна отримати трудовий контракт і легально залишитися жити і працювати в цій країні.

Також Німеччину можна розглядати як рай для студентів, які хочуть займатися науковою діяльністю. З 2021 по 2030 рр влада країни планує виділяти по 4 млрд євро в рік на оснащення навчальних закладів та інвестувати близько 120 млрд євро в дослідницькі центри. Ще 150 млн євро щорічно планується видавати на підтримку нових ідей в області зміни процесів навчання.

Найпопулярніші спеціальності у вузах Німеччини: медицина, біотехнології, комп’ютерні науки, фізика, хімія, біологія, математика, фінанси, економіка, бізнес.

Список університетів Німеччини, до яких можна вступити безкоштовно дивіться за посиланням — https://ewbc-edu.com.ua/uk/vishha-osvita-nimechchina/. Хочемо звернути Вашу увагу, що це не повний список! Якщо Ви вже визначилися зі спеціальністю або хочете почати навчання в штудієнколлег, зв’яжіться з нами – і ми підберемо для Вас найкращий вуз/штудієнколлег й допоможемо з оформленням документів.

    Отримайте безкоштовну консультацію
    Наш менеджер з радістю відповість на всі Ваші запитання!
    Show Buttons
    Share On Facebook
    Share On Twitter
    Share On Linkedin
    Hide Buttons