Рейтинг ВНЗ завжди привертає увагу абітурієнтів, адже всі хочуть мати диплом престижного університету з високою репутацією. Давайте розберемося, чи завжди варто враховувати рейтинг вузу при вступі?

Спочатку варто зазначити, що існує декілька типів рейтингів:

  • Загальні світові рейтинги
  • Рейтинги по країнам
  • Рейтинги за спеціальностями

Базові критерії для складання подібних рейтингів:

  • Дослідницька діяльність вузу;
  • Кількість працевлаштованих за фахом випускників;
  • Якість освіти. Цей аспект вимірюється за кількістю перемог на міжнародних конкурсах, олімпіадах, а також за загальним рівнем успішності студентів.
  • Інші критерії — індекс цитування викладачів, репутація серед роботодавців, співвідношення студент-викладач, відсоток іноземних студентів, відсоток іноземних викладачів.

Один з найпопулярніших світових рейтингів вузів — QS World University Rankings оцінює більше ніж 3000 вузів по всьому світу і публікує список з 400 найкращих щороку. Можна сказати, що він більше орієнтований для вибору програми магістратури за кордоном. Автори рейтингу QS проводять детальні інтерв’ю з академіками і лідерами бізнесу по всьому світу, щоб визначити, наскільки сильна наукова активність вузу і його зв’язок з роботодавцями.

Першість серед найкращих вузів світу, як правило, належить університетам США і Великобританії. Так, відповідно до Times Higher Education: THE World University Rankings 2021, першу десятку найкращих вузів світу складають такі університети:

  1. University of Oxford
  2. Stanford University
  3. Harvard University
  4. California Institute of Technology
  5. Massachusetts Institute of Technology
  6. University of Cambridge
  7. University of California, Berkeley
  8. Yale University
  9. Princeton University
  10.  University of Chicago

Найкращі вузи світу приймають найрозумніших, амбітних і цілеспрямованих студентів. Потрапити до вузу такого рівня дуже непросто. Але якщо Ви хочете займатися науковою діяльністю в топовому вузі світу, то варто розглянути варіанти вузів серед ТОП-200 кращих.

На рейтинг вузу варто орієнтуватися, якщо Ви:

  • стоїте перед вибором декількох схожих вузів, наприклад, класичні вузи в різних містах;
  • сумніваєтеся в джерелах і рівні фінансування вузу;
  • хочете займатися наукою і дослідженнями у вузі з висококваліфікованими кадрами;
  • плануєте вчитися на магістратурі або аспірантурі за кордоном;
  • плануєте працювати у великій міжнародній компанії, яка набирає співробітників виключно з дипломами престижних вузів.

Однак орієнтуючись на світові рейтинги, не забувайте, що у них є одне слабке місце: вони продовжують розглядати вузи з ракурсу моделі науково-дослідного університету! ️Вузи не можуть бути однаково сильними в усьому, тому підсумковий бал, який визначає рядок у рейтингу, може бути ніяк не пов’язаний з конкретною спеціальністю, на якій Ви хочете навчатися. Тому треба розглядати й інші перевірені джерела інформації: ознайомитися із сайтом вузу, поговорити з його викладачами/випускниками і т.д.

Ми радимо окрему увагу приділити предметним рейтингам. Такі рейтинги дозволять визначити основні експертні університети в тій сфері, яку Ви хочете вивчати. Дуже багато університетів показують не дуже хороший результат у загальному рейтингу, але при цьому є одними з найкращих у світі за кількома профільними предметами.

Хочете отримати детальну консультацію або допомогу в підборі програми навчання за кордоном? Залишайте заявку — і ми з Вами зв’яжемося найближчим часом.

    Отримайте безкоштовну консультацію
    Наш менеджер з радістю відповість на всі Ваші запитання!
    Show Buttons
    Share On Facebook
    Share On Twitter
    Share On Linkedin
    Hide Buttons